2010. október 11., hétfő

Egyesülhet az ukrajnai magyarság?


Amennyiben minden a tervek szerint alakul, rövidesen tárgyalóasztalhoz ül az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetése – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai napilap. A cikk szerint az UMDSZ levélben kereste meg a KMKSZ vezetőit, amelyben választási együttműködést szorgalmazott a két mérvadó ukrajnai magyarságszervezet között.
Az UMDSZ augusztusi levelére Milován Sándor, a KMKSZ általános alelnöke reagált. Válaszában kifejtette: kész megismerkedni az UMDSZ ajánlatával. Ezt követően Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke levélben fordult Kovács Miklóshoz, a KMKSZ elnökéhez, amelyben a 2010. évi önkormányzati választásokkal kapcsolatban kialakítandó közös magyar álláspont megvitatására 2010. augusztus 18-ára meghívta a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetőit a beregszászi Európa-Magyar Házban tartandó megbeszélésre.
A híradás szerint két ukrajnai magyarságszervezet elnökei végül augusztus 23-ában egyeztek meg, amikor is az egymással rivalizáló, és az ukrajnai magyar kisebbséget ezáltal társadalompolitikailag megosztó KMKSZ és az UMDSZ vezetői a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola épületének Rákóczi-termében ülhetnek tárgyalóasztalhoz.
A Kárpáti Igaz Szó értesülései szerint az UMDSZ elnöksége Gajdos István elnök mellett Zubánics Lászlót, az Ukrajnai Magyar Nemzeti Tanács elnökét, dr. Tóth Mihályt, az UMDSZ tiszteletbeli elnökét és Kőszeghy Elemér politikai alelnököt delegálta az eszmecserére. A KMKSZ hivatalos lapja, a Kárpátalja csütörtöki kiadásában nem adott hírt a készülő egyeztetésről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése