2012. október 16., kedd

Kárpátalja túra – feledhetetlen off-road verseny a Kárpátokban

Az elmúlt hétvégén a Szolyvai járásban gyűltek össze az extrém autózás szerelmesei Ukrajnából, s azon belül Kárpátaljáról, továbbá Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból és Csehországból, hogy, hogy egy jót versengjenek az Off-road Fest 4x4 off-road verseny során. A verseny egyben a Kárpátalja túra nevet is viselte, hiszen a két versenyt immár több éve együttesen szervezi a kárpátaljai Diagonal Off-road Klub és a Kárpátalja túra szervező csapata, élén Murczin Zsolt főszervezővel.

A verseny a hegyekben kijelölt, meredek lejtőkkel, patakvölgyekkel s sárdagonyákkal tarkított, rendkívül nehéz, embert és gépet egyaránt próbára tevő útvonalon zajlott. A verseny során gyakoriak voltak az elakadások, ám ennek a sportnak az az igencsak pozitív jellemvonása, hogy a versenyzők mindig segítenek egymásnak. Így volt ez most is – a sártengerben elmerülő, és a különböző akadályokon autókat társaik, na és persze a versenyt végig figyelemmel kísérő rendezők húzták ki autóikkal.
A gyári (nem tuningolt) terepjárók kategóriájában az ungvári Jurij Feofanov / Bohdan Burcsin páros szerezte meg a győzelmet (Toyota Land Cruiser 105). Második lett a szintén ungvári Homoki Viktor / Jurij Havavka páros (Suzuki Jimmy), a harmadik helyet pedig a Magyarországról érkezett Andrási Gergely / Szabó Antal páros (Land Rover Discovery) szerezte meg. Az átalakított, tuningolt autók, az úgynevezett extrém-kategória versengését az ungvári Andrij Kozar / Ivan Ozimok páros (UAZ 469) nyerte meg. Második helyen is ungvári egység érkezett célba – Jean Lesko / Olekszandr Ivanickij (UAZ 469), míg harmadikként a Voliny megyei Kovel városból érkezett Ihor Pradijcsuk / Szerhij Tululjuk egység (UAZ 469) végzett.
Mint Murczin Zsolt e sorok írójának elmondta, a nehéz terepen való autózás magyarországi szerelmesei örömmel jönnek ide Kárpátaljára, hiszen a Kárpátok szépsége magával ragadó, itt aztán valóban nehéz körülmények között vethetik próbának ügyességüket, vezetőtudásukat, na és persze terepjáróikat. Elmondása szerint itt olyan terepeket hódíthatnak meg autóval, ahova már normális ember gyalogosan sem merészkedne. „Úgyhogy adott volt a három napos hamisíthatatlan off-road érzés, na és persze a helybéli magyar és ukrán barátaink vendégszeretete. Feledhetetlen élményekkel gazdagodva távozunk Kárpátaljáról, hogy jövő tavasszal ismét visszatérjünk e csodálatos tájra!” – összegez a túra főszervezője. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése